Нинова предложи 4 конкретни стъпки за излизане от дипломатическата кризаИзявление на

...
Нинова предложи 4 конкретни стъпки за излизане от дипломатическата кризаИзявление на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Външният министър да отмени нотата за изгонените руски дипломати

Нинова предложи 4 съответни стъпки за излизане от дипломатическата рецесия
Изявление на вицепремиера, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от Народното събрание

Уважаеми български жители,

В толкоз доста рецесии сме в последно време, а от няколко дни и това изостряне на връзките с Руската федерация. Дойдох сутринта с религия, че рецесиите активизират характера, хладнокръвието, разсъдъка. След 2 часа съм по-малко уверена, само че ви апелирам да ме изслушате, а по-късно решете какво да се прави.

Ситуацията, в която се намираме сега, по темета за изпъждане на съветските дипломати за мен е безусловно дежа-вю. България, българското Народно заседание, държавно управление и политически партии бяхме в същата обстановка преди няколко години. По-лека, само че същата. Моля, в случай че имате самообладание, да ви прочета няколко думи. Към младите сътрудници, без да ви наставлявам, в този момент стартирате да се учите на огромната политика, би трябвало да се учите от историята. Към сътрудниците, които бяхме тогава в тази зала, в това време, да напомня, че сходен случай го преглеждахме тук и нямаше реплики “Народното заседание не е мястото да се вземат решение тези въпроси “. Така че проявявате променчивост. Ще ви напомня какво се случи тогава с едно мое послание към Народното събрание преди години и ще видите, че звучи безусловно еднообразно към настоящия миг:

„ Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разсъдък и водачество. И Европа, и България се намираме в подобен миг в този момент.

Признавайки пълномощията на изпълнителната власт, считаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също би трябвало да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското държавно управление самὸ в този комплициран миг, и всички институции да се обединим за България. “ Това го споделям аз, като водач на опозицията, когато ръководи Бойко Борисов в тежка война сред нас

„ Били сме разграничени по доста въпроси. Разделени сме и в този момент. Коалиционните сътрудници в държавното управление са на разнообразни отзиви. Има разнообразни позиции даже в ръководещата партия ГЕРБ – на депутатите.

Какво предлагаме и какво може да ни събере, още веднъж споделям, в този комплициран миг за България и за Европа? Предлагаме обща позиция на българското Народно заседание към общочовешките полезности, правилата на интернационалното право, правилото на равнопоставеност и взаимно почитание сред страните членки на Европейския съюз, които са необорими правила.

Първо, в случай че сте съгласни, да заявим, че ние сме за мир и срещу войната! Допускам, че никой от Вас не оспорва тази теза. Но мир се реализира с разговор, а не с дрънчене на оръжия и закани.

Второ, да заявим, че ние сме за истината и за правилото на интернационалното и българското право: „ Невинен до доказване на противното “, също позволявам, че сте съгласни. До този миг никой от нас не знае каква тъкмо е истината. Да кажем, че желаеме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия виновност. „ Вероятно “ не значи „ несъмнено “ и никой на никое място не трябва да бъде съден по вероятности.

Трето, до момента в който не се дадат безспорни доказателства, България да не гони съветски дипломати и да не отзовава свои. “ Това е преди доста години.

„ Четвърто, да заявим, че ние споделяме солидарността, само че взаимност с правото, с истината, правилата на суверенитет и невмешателство на непознати страни при вземането на национални решения.

Големите европейски демокрации ни дадоха образец тези дни: Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин; Германия – държавното управление експулсира четирима съветски дипломати, само че приема четирима нови на тяхно място; Австрия – намерено и почтено пред народа си и пред света държавното управление съобщи, изтъквам: „ Лондон показва неодобрение, с цел да ни принуди да приемем избрани ограничения. Но все пак няма да експулсираме съветски дипломати. Запазваме канал за разговор с Русия! “ Нещо повече, Австрия съобщи предпочитание да бъде медиатор сред Европа и Русия.

Но през днешния ден, уважаеми сътрудници, във вихъра на тази невиждана рецесия водач на Европейския съюз е България! “, тогава беше. „ И би трябвало като подобен ние да бъдем мостът сред Европа и Русия. Българският министър-председател нееднократно се е нагърбвал с ролята на медиатор сред Европа и Турция и сред Европа и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен миг, в който България като ръководител на Съвета на Европейския съюз да поеме тази роля на мост.

Уважаеми дами и господа народни представители! Ако мога да обобщя: предлагаме обща позиция – декларация, на българското Народното събрание, учредена на четири тези: желаеме мир, а не война; желаеме да знаем истината и да се съблюдава правилото за невиновност до доказване на противното. Дотогава няма да експулсираме съветски дипломати и няма да отзоваваме наши. Като ръководител на Съвета на Европейския съюз сме подготвени да поемем водачество и ходатайство в разговора Европа – Русия. “

Уважаеми сътрудници, става дума за 30-и март 2018 година – казусът “Скрипал “. Искам да ви опиша какво се случи тук тогава. След тази моя декларация -н Цветанов, който беше ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, направи след мен грубо нападателно послание, тук беше вманиачен скандал. След това мое послание поискахме отмора и се събрахме на председателски съвет. Тогава министър председател Борисов, а аз като ръководител на “БСП за България “ на опозицията, господин Цветанов и Цвета Караянчева като ръководител на Народното събрание. Аз убеждавах Борисов с причини за българския народен интерес какво ще последва от това. Цветанов крещеше неистово. Какво се случи най-после – влязохме в зала и обявихме, че няма да гоним съветски дипломати. “България към този момент няма да гони съветски дипломати поради случая “Скрипал “, само че счита, че е изразила задоволително взаимност с Англия и съдружниците като е извикала посланика са от Москва за съвещания в София. Решението взето в петък от Съвета по сигурност към Министерски съвет е рядка демонстрация на единогласие сред държавното управление от една страна, президентът и Българска социалистическа партия от друга, които кардинално застават на позицията на националния интерес. “ Това е историята от този момент.

Г-н Борисов, ужасно съм сюрпризирана от изявлението ви сутринта. Защото помня оня диалог през 2018 година Сутринта ястребски, незабавно да се гонят, подкрепяй ме, нито крачка обратно. Разбираме, че желаете да се върнете във властта през проатлантическото болшинство, за което говорите. Това не е проатлантизъм, а просто предпочитание да се върнете във властта. И днешната ви позиция радикално опонира на това, което тогава с разсъдък и самообладание взехме решение на председателския съвет.

Сега се обръщам към вас, уважаеми народни представители,

Загубихме 2 часа и 10 минути в процедури, остават 50 минути до решението Руската федерация да закрие посолството си в България. Искам да ви кажа къде по света се е случило това и да видите в какъв лист ще влезем. Папуа Нова Гвинея – закрито посолство на Русия; Суринам – закрито посолство на Русия; Грузия и последното в Украйна поради войната. Нито един от огромните политически и международни съперници на Русия, нито един от идеологическите им врагове не си е разрешил това, което се случва през днешния ден в България. Дори и по време на война. Нито една страна в света през днешния ден не си разрешава да скъсва дипломатическите връзки и да закрива представителствата си. Трябва да си дадем сметка за следствията – стопански, политически, обществени, културни, каквито желаете. Представете си, че това се случи през днешния ден, и че спрат доставките на нефт – нямаме горива, блокираме стопанската система, фамилиите, всичко. Представете си, че спре взаимното съдействие във връзка с АЕЦ “Козлодуй “. Дали можем да останем и без ток? И не ми говорете, че това е русофилство или слугинаж на Путин, това е българският народен интерес. Това е волята ни да не оставим България на прага на зимата на студено и мрачно, а хората на гладно. Знам, че сме идеологически разнообразни, знам, че отдясно ще кажат “Браво, тези са малко, би трябвало още “. Знам, че отляво ще кажем, че това е неточност. Уважаеми сътрудници, не е време за този спор в този момент. Защото страната е изправена пред действителна заплаха, в случай че прекратим дипломатическите си взаимоотношения с Русия.

В частност желая да ви кажа, че с изключение на огромните национални ползи, ние сме виновни за стотици хора в Русия, българи в Русия. Министерството на стопанската система и промишлеността има един център на индустрията на Република България в Москва. Огромен парцел, в който сега има 112 контракта за отдаване на прилагане на офиси, хранилища и гаражи и там има български компании и български артикули. Сключени са с 44 юридически и 60 физически лица. Имаме 17 контракта за указване на услуги с физически лица, имаме 26 души на трудови контракти. Това е единствено частен образец, тъй като е в моята отговорност и го проследявам и съм загрижена какво ще вършим с тези хора, какво ще вършим с българските компании.

Знаете ли, че там има 3 жилищни блока, в които има над 400 фамилии, живеещи там, 3 големи жилищни блока. Там има и малолетни деца. Ако не ви интересува огромната геополитика, запитвам ви какво вършим с тези българи, в случай че през днешния ден до 17 часа като затворят посолствата? Някаква мисъл за грижа имате ли, с изключение на процедурни борби? За следващ път явно няма да бъда разбрана (особено отсам – сочи към депутатите от ГЕРБ) приканвам за самообладание, за разсъдък, и за взимане на решения. Предлагам ви следното: явно е, че институциите си трансферират горещия картоф, нежелаейки да понесат отговорност и нямайки храброст да понесат отговорност.

Мисля, че е най-логично да се създадат следните неща: Първо, господин Кирил Петков да излезе и да разгласи, че няма да се кандидатира за министър-председател публично, а не да четем някакви вметки по уеб сайтове.

Второ, преди да го направи, неотложно да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал тази нота.

Трето, президентът неотложно да уволни ръководителя на Държавната организация по национална сигурност (ДАНС), който е приел устно някой да му подреди да изготви описи. България има ред и закони. И там се споделя, че когато ти наредят даже висшестоящи да направиш нещо в несъгласие със закона, имаш право да откажеш. И не носиш никаква отговорност.

Имало данни за 34, ще употребявам известния израз „ шпиони ”, а другите в листата били правени “на око “. Този човек би трябвало да понесе отговорност. Затова, че е направил тези описи. Премиерът да каже, че няма да се кандидатира. Зам.-министърът, който е подписал тази нота, на секундата да си потегля. Президентът да уволни шефа на ДАНС, и Народното събрание да поеме следната отговорност:

Уважаеми сътрудници, предлагам ви да вземете решение, не бягайте от отговорност. Тук сме най-висшия орган в парламентарната република и аз ви прочетох какво се случи 2018г., когато беше доста по-лек проблема, и с Борисов, с който сме и бяхме тежки врагове, които вие в този момент въобще тука си преливате Движение за права и свободи – “Възраждане “, тогава си беше ясна разграничителна линия. Тогава седнахме и разбрахме, че изгонването на съветски дипломати по проблема „ Скрипал ” ще навреди на България. Мислите ли, че в този момент не можем? Нямате ли тази подготвеност? Народното събрание да одобри решение като орган, който упражнява надзор върху изпълнителната власт, да одобри решение – министърът на външните работи да анулира тази нота. Тя има право да анулира нотата на своя заместител.

Второ, да се направи прецизен обзор за какъв брой от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да изоставен. Защото всеки, който шпионира в ущърб на българския народен интерес, би трябвало да понесе последствията на интернационалното право. Но всички останали, които са попълнени в този лист като нужда да се запълни волята на премиера да станат 70, да бъдат извадени от тази нота. Така ще възстановим върховенството на интернационалното и българското право. Външният министър ще издаде този акт, както е по Конституция, ще се съблюдава интернационалното право при доказателства за шпионаж тези хора да бъдат екстрадирани. Ще възстановим справедливостта тези, които не са забъркани в шпионаж, да останат тук. И най-много – ще успеем да преодолеем голямата бездна към която се движим. Не поради русофилство и русофобство. Не поради евроатлантизъм или евразийство. Заради едно само нещо – българският народен интерес, сигурността, стабилността на страната. И вероятност пред българския народ за идващите тежки есенни и зимни месеци.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР